Een goede domeinnaam is erg belangrijk. Je wilt natuurlijk dat mensen jou domeinnaam gaan onthouden. Er zijn heel veel domeinnamen al geregistreerd, dus de keuze wordt steeds beperkter. Je kunt dit checken bij SIDN (Stichting Internet Domeinen Nederland) Maar als je goed zoekt, dan zijn er nog diverse mogelijkheden over.
Een goede domeinnaam moet dan ook aan een paar belangrijke criteria voldoen.

1. De domeinnaam moet intuïtief zijn
2. De domeinnaam moet kort zijn
3. De domeinnaam moet kloppen met waar het over gaat
4. De domeinnaam moet niet op die van een concurrent lijken
5. Registreren van meerdere domeinnamen

1. De domeinnaam moet intuïtief zijn

Hiermee bedoelen we dat het adres moet kloppen en makkelijk te onhouden is. Je kunt hierbij denken aan, domeinnamen met of juist zonder streepjes, de extentie van de domeinnaam (.nl, .org, .com enz.), klopt de naam met de naam waarvoor het eigenlijk bedoeld is.

Welke extensie neem je? .nl, .com of toch iets anders? Standaard zullen de meeste mensen .nl intypen. .eu wordt eigenlijk nooit getypt. Zelfde geldt voor .org, .nu enz.

2. De domeinnaam moet kort zijn

Daar kunnen we niet veel meer aan toevoegen. Kort is beter te onthouden en typt makkelijk.

3. Klopt de naam met de naam waarvoor het bedoeld is?

Als je een domeinnaam laat registreren, dan is het erg handig dat deze klopt met de naam van je bedrijf of met wat je doet/verkoopt. Het komt nog veel voor dat domeinnamen niet kloppen met de inhoud van de website of het bedrijf.
Nu kun je dat natuurlijk makkelijk via Google opzoeken, maar beter is het om een kloppende domeinnaam te nemen. Daarnaast is het ook goed voor de vindbaarheid in Google en andere zoekmachines.

4. De domeinnaam moet niet op die van een concurrent lijken.

Denk hierbij vooral aan kleine verschillen als lidwoorden in een domeinnaam, extensies, meer of enkelvoud. Namen die op elkaar lijken worden vaak door elkaar gehaald. Dit zorgt ervoor dat mensen op de verkeerde pagina komen. Dit geeft vaak ergernis en onnodig traffic op je webhosting.

5. Registreren van meerdere domeinnamen

Waarom zou je maar één domeinnaam registreren? Als er domeinnamen zijn die erg op die van jou lijken, kun je die natuurlijk ook meteen claimen. Het voordeel hiervan is dat de concurrent dit dan niet meer kan. Ook als je naam anders geschreven kan worden kan het alleen maar voordeel opleveren om deze direct door te linken naar de juiste site. Denk bijvoorbeeld aan: www.wehkamp.nl external link & www.whekamp.nl external link.
Beide domeinnamen komen op dezelfde website uit.
Met een andere extensie of met een lidwoord er voor of juist niet zorg je er ook voor dat ze opgevangen worden en bij de juiste site terecht komen.